Windows 11 Home & Pro – Installationsguide


Se till att du har ett USB-minne med minst 8 GB kapacitet för att kunna följa instruktionerna.

Om Windows 11 redan är installerat på din dator, följ anvisningarna för att aktivera produktnyckeln -> Välj Start och sedan Inställningar > System > Aktivering.

För dem som ännu inte har Windows 10 installerat på sin dator, följ de enkla steg-för-steg-instruktionerna nedan för en ren installation.

Installation av Windows 11 med USB-enhet

I denna guide förklarar vi hur du utför en ominstallation av Windows 11 med hjälp av en USB-enhet. Se till att du har en USB-enhet med en kapacitet på minst 8 GB och notera att allt innehåll på enheten kommer att raderas. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar alla filer till en extern hårddisk eller molnlagringstjänst innan du fortsätter.


STEG 1: Besök Microsofts nedladdningssida

Klicka på länken nedan för att komma åt Microsofts officiella nedladdningssida.

Länk till Microsofts nedladdningssida 

STEG 2: Ladda ner verktyget för att skapa media

Välj “Ladda ner nu” för att hämta Media Creation Tool, det nödvändiga verktyget för att skapa installationsfiler för Windows 11.

STEG 3: Öppna verktyget

Öppna programmet efter att nedladdningen är klar.

STEG 4: Acceptera licensvillkoren

För att fortsätta, klicka på “Acceptera” för att godkänna licensvillkoren. Installationsprocessen fortsätter efter detta steg.

STEG 5: Välj språk

Välj ditt önskade språk och klicka på “Nästa” för att fortsätta.

STEG 6: Installera på USB-enhet

Markera alternativet för att skapa installationsfilen för Windows 11 på din USB-enhet och klicka sedan på “Nästa”.

STEG 7: Välj USB-enhet

Välj din USB-enhet från listan över flyttbara enheter och klicka på “Nästa”.

Observera att din USB-enhet bör vara tom, eftersom alla filer på den kommer att raderas automatiskt under denna process!

STEG 8: Vänta på nedladdningen

Verktyget för Windows 11 laddas nu ner till din USB-enhet. Processen kan ta en stund, så var tålmodig och vänta tills den är klar.

STEG 9: Installationen är klar

När nedladdningen är klar är din USB-enhet redo för installation. Klicka på “Slutför” för att fortsätta.

 


 

Installation: 

STEG 1: Stäng av datorn och anslut USB-minnet Börja med att stänga av din dator. Sätt in USB-enheten i en av datorns USB-portar och starta sedan om datorn.

Installationen bör starta automatiskt, vilket låter dig gå vidare till steg 2. Om den inte gör det, följ dessa steg för att instruera din dator att starta från USB-minnet:

  1. Slå på datorn och tryck omedelbart på en av följande tangenter upprepade gånger: ESC, DELETE, F2, F10, F11 eller F12. Den specifika nyckeln varierar mellan datorer men är vanligtvis F11 eller F12. Tryck på knappen flera gånger för att komma åt moderkortets inställningar, känd som BIOS. Du bör se en indikation på vilken knapp du ska trycka på skärmen när datorn startar.
  2. I BIOS letar du upp Boot Priority eller Boot Order, som vanligtvis finns i menyn Inställningar.
  3. Klicka på Boot Option och välj din USB-enhet som startenhet.
  4. Avsluta BIOS och starta om datorn genom att välja Avsluta och spara inställningar.

Om du har svårt att identifiera vilken knapp som tar dig till BIOS, rekommenderas det att du kontaktar din dators tillverkare eller läser din dators användarhandbok.