Windows 10 Home & Pro – Installationsguide


Se till att du har ett USB-minne med minst 8 GB kapacitet för att kunna följa instruktionerna.

Om Windows 10 redan är installerat på din dator, följ anvisningarna för att aktivera produktnyckeln -> Välj Start och sedan Inställningar > System > Aktivering.

För dem som ännu inte har Windows 10 installerat på sin dator, följ de enkla steg-för-steg-instruktionerna nedan för en ren installation.

Installation av Windows 10 med USB-enhet

I denna guide förklarar vi hur du utför en ominstallation av Windows 10 med hjälp av en USB-enhet. Se till att du har en USB-enhet med en kapacitet på minst 8 GB och notera att allt innehåll på enheten kommer att raderas. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar alla filer till en extern hårddisk eller molnlagringstjänst innan du fortsätter.STEG 1: Hämta Windows 10

Klicka på länken nedan för att besöka Microsofts officiella sida och ladda ner Windows 10.

[Microsoft Windows 10]

STEG 2: Starta verktyget

Efter att filen har laddats ner till din dator, högerklicka på den och välj alternativet “Öppna” för att starta verktyget.

STEG 3: Godkänn licensvillkoren

Tryck på “Acceptera” för att bekräfta ditt godkännande av verktygets licensvillkor och fortsätt sedan med processen.

STEG 4: Skapa installationsmedia

Markera alternativet “Skapa installationsmedia” och klicka sedan på knappen “Nästa”.

STEG 5: Ange språk och inställningar

Välj ditt önskade språk, utgåva och arkitektur. För de flesta datorer rekommenderas inställningarna engelska som språk, Windows 10 som utgåva och 64-bitars (x64) som arkitektur. När du har gjort dina val, klicka på “Nästa”.

STEG 6: Skapa installationsfil på USB-minne

Välj alternativet att generera installationsfilen för Windows 10 på ditt USB-minne och klicka sedan på “Nästa”.

STEG 7: Välj USB-enhet

En lista över tillgängliga enheter visas, inklusive ditt USB-minne. Välj ditt USB-minne och klicka sedan på “Nästa”.

Observera att alla befintliga filer på din USB-enhet kommer att raderas under denna process. Var vänlig se till att säkerhetskopiera dem om du vill undvika att förlora någon viktig data!

STEG 8: Avvakta nedladdningen

Windows 10-verktyget kommer nu att laddas ner till din USB-enhet. Denna process kan ta en stund, så var tålmodig och vänta tills den är klar.

STEG 9: Installationen är klar

Ditt USB-minne är nu förberett för installation. Klicka på “Slutför” och gå vidare till nästa steg.


Installation:

Du är nu redo att installera Windows 10 på din dator. Följ dessa steg nedan för att slutföra installationsprocessen med ditt USB-minne.

STEG 1: Stäng av datorn och anslut USB-minnet

Börja med att stänga av datorn. Sätt i USB-enheten i en av datorns USB-portar och starta sedan om datorn.

Installationen bör starta automatiskt, vilket låter dig gå vidare till steg 2. Om detta inte inträffar, följ dessa steg för att instruera din dator att starta från USB-minnet:

  • – Slå på datorn och tryck omedelbart upprepade gånger på en av följande tangenter: ESC, DELETE, F2, F10, F11 eller F12. Den specifika knappen varierar mellan olika datorer, men brukar vara F11 eller F12. Tryck på knappen flera gånger för att komma åt moderkortets inställningar, även kallat BIOS. En indikation på vilken knapp du ska trycka på visas vanligtvis på skärmen när datorn startar.
  • – I BIOS, leta upp “Boot Priority” eller “Boot Order” i menyn för inställningar.
  • – Välj “Boot Option” och ställ in din USB-enhet som startenhet.
  • – Avsluta BIOS och starta om datorn genom att välja “Avsluta och spara inställningar“.

Om du har svårt att identifiera vilken knapp som tar dig till BIOS, rekommenderas det att du kontaktar tillverkaren av din dator eller läser din dators användarhandbok.

STEG 2: Välj språk, tid och valutaformat

Välj önskat språk, tid, valutaformat och tangentbordslayout för Windows 10. Klicka sedan på “Nästa” och därefter på “Installera nu”.

STEG 3: Påbörja installationen

Tryck på “Installera nu” för att fortsätta processen.

STEG 4: Ange produktnyckeln

När du blir ombedd, mata in produktnyckeln som skickades till dig via e-post. Klicka sedan på “Nästa” för att fortsätta.

STEG 5: Välj ditt operativsystem

Välj det önskade operativsystemet för din dator, antingen Windows 10 Home eller Windows 10 Pro, beroende på nyckeln du har köpt från oss. Klicka på “Nästa” för att fortsätta.

Observera att i vissa fall kanske du inte har möjlighet att välja mellan Home eller Pro, vilket kan bero på ditt tidigare operativsystem. Oroa dig inte; du kommer fortfarande att kunna aktivera din licensnyckel efter att installationen är klar.

STEG 6: Välj installationsalternativ

Välj alternativet “Anpassad: Installera bara Windows (avancerat)“.

STEG 7: Välj hårddisk

Välj en tom hårddisk där du vill installera Windows 10 och klicka på “Nästa” för att påbörja installationen.

Om du behöver använda en hårddisk som inte är tom, välj den aktuella hårddisken och klicka på “Ta bort” eller “Formatera”. Därefter väljer du hårddisken och klickar på motsvarande knappar under den.

Färdigt!

Installationsguiden påbörjar nu överföringen av Windows-filer till din dator. Varaktigheten av denna process beror på din hårdvara.

När detta steg är avslutat kommer din dator att automatiskt starta om. I några sällsynta fall kan du hamna i en startloop där systemet försöker återgå till installationsprocessen. Detta kan hända om systemet försöker läsa från USB-enheten istället för hårddisken där operativsystemet installerades. Om detta inträffar, ta bort USB-enheten och starta om datorn.

Behöver du fortfarande hjälp? Tveka inte att kontakta oss.